top of page

Archief

Wanneer kan de politie mijn auto in beslag nemen? Een juridisch en praktisch overzicht.

  • Jens Vanhellemont
  • Jun 16
  • 2 min read

Een voertuig dat plots door de politie wordt meegenomen: het is een ingrijpende gebeurtenis die vaak gepaard gaat met verwarring en frustratie. In dit artikel trachten wij uit te leggen wanneer dit mag, wat je rechten zijn, en hoe je je voertuig kunt terugkrijgen.


1. Juridische grondslag van de inbeslagname


De politie kan een voertuig in beslag nemen omwille van verschillende redenen die elk een verschillen juridische grondslag kunnen hebben.


  • Strafrechtelijke gronden: Zo kan er ten eerste beslag gelegd worden omdat het voertuig gebruikt is geweest voor een strafbaar feit te plegen (artikel 35 wetboek van strafvordering) of in kader van een strafrechtelijk onderzoek met het oog op een latere verbeurdverklaring.


  • Verkeersovertredingen: Ook wanneer u bijvoorbeeld onverzekerd rijdt, rijdt zonder rijbewijs of geïntoxiceerd rijdt, kan de politie op grond van de artikelen 30–38 van de Wegverkeerswet van 16 maart 1968 uw voertuig in beslag nemen en (laten) takelen.


  • Openstaande boetes en belastingen: Tot slot kan uw voertuig ook op initiatief van het Openbaar Ministerie of het CJIB (FOD Financiën, Dienst Penale Boetes), in beslag worden genomen door een gerechtsdeurwaarder ingeval van openstaande boetes of belastingen.


2. Wat gebeurt er met het voertuig na de inbeslagname?


Na de inbeslagname wordt het voertuig meestal getakeld naar een opslagplaats of dépannagebedrijf. De overtreder ontvangt een proces-verbaal van inbeslagname, waarin de reden van beslag vermeld staat. De duur van het beslag hangt af van het type procedure:


  • Bij een gerechtelijke inbeslagname blijft het voertuig onder beslag zolang het parket of de onderzoeksrechter dit nodig acht. Een vrijgave kan wel worden gevraagd via de geijkte weg.


  • Bij een bestuurlijke inbeslagname kan uw voertuig sneller worden vrijgegeven, zodra aan de voorwaarden is voldaan (zoals betaling van de schuld of voorlegging van een geldige verzekering).


3. Hoe en wanneer kan je jouw voertuig terugvragen?


Alleen de juridische eigenaar van het voertuig kan de teruggave verzoeken van het voertuig. Wanneer en op welke wijze dit gedaan moet worden, hangt af van de wijze van beslag (gerechtelijk of bestuurlijk).


In de meeste gevallen zal het een gerechtelijke inbeslagname zijn en zal de eigenaar zijn verzoek tot teruggave moeten richten  aan het Openbaar Ministerie (procureur des Konings) van het arrondissement waar de inbeslagname plaatsvond.


Het verzoekschrift dient gestaafd te worden met relevante bewijsstukken van eigendom zoals bijvoorebeld het inschrijvingsbewijs (deel 1), verzekeringspolis, …

Wanneer de inbeslagname gebeurd in kader van een gerechtelijk onderzoek zal de teruggave verzocht moeten worden via de bevoegde onderzoeksrechter op grond van artikel 61quater Sv. Dit is een loutere schriftelijke procedure.


Indien de onderzoeksrechter de teruggave weigert, kan er beroep worden ingesteld bij de Kamer voor Inbeschuldigingstelling, waarna er een zitting zal georganiseerd worden en er gepleit kan worden voor de vrijgave van het voertuig. Bijstand van een (gespecialiseerd) advocaat is daarbij cruciaal.


4. Hulp nodig of vragen?


Ben je geconfronteerd met een inbeslagname en weet je niet wat je rechten zijn? Neem vrijblijvend contact op met onze gespecialiseerde advocaten verkeersrecht via info@vanhellemontadvocaten.be of per telefoon / WhatsApp op +32 4 95 89 94 84.


We bekijken je situatie, nemen contact met de bevoegde instatie(s) en begeleiden je doorheen de hele procedure. Bovendien is onze bijstand mogelijks ook volledig gratis wanneer u beschikt over een autoverzekering met de waarborg rechtsbijstand.



Recente posts

bottom of page